Zserbó
Elkészítés:
Első lépésként a tésztát állítjuk össze, amihez minden felsorolt hozzávalót belemérünk egy edénybe: összegyúrjuk a tésztát, majd hengert formázunk belőle, és 5 részre osztjuk. Lefóliázzuk, és 30 percre hűtőben pihentetjük. Ezután a töltelékhez a diót, cukrot, a citrom héját, fahéjat és vaníliát összekeverjük.
Az első darab tésztát kinyújtjuk és egy kb. 30x40-es méretű (otthoni sütőlemez) tepsibe helyezzük, majd megkenjük 250 g lekvárral és megszórjuk 150 g diós keverékkel. Ezután kinyújtjuk a második tésztát, majd ismét lekvárréteg következik, és dió, utána a harmadik tészta, lekvár, dió, negyedik tésztaréteg, lekvár, dió és végül az ötödik tésztával lefedjük az egészet. Megszurkáljuk villával és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Ha kihűlt, kifordítjuk a tepsiből úgy, hogy az alja legyen a teteje, majd 200 g étcsokit melegítünk és 40 g vajat keverünk bele, amivel megkenjük a sütemény tetejét. Hűtőben rádermesztjük a csokit, majd szeleteljük.
Korponai Péter
A jó cukrászt arról ismerjük meg, hogy a legegyszerűbb desszertet is úgy készíti el, hogy emlékezetes ízek maradnak a szánkban. Ilyen cukrász Korponai Péter, aki az elmúlt évtizedek minden jelentős cukrász-műhelyében megfordult, majd Antwerpenben kötött ki, ahol a csokoládékészítést is megtanulta. Miután hazatért, több helyen is megmutatta cukrászséfként a kreatív oldalát, jelenleg pedig Magyarország egyik leghíresebb cukrászdájának kreatív cukrásza.
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 40 g porcukor
- 100 g tojás (2 db)
- 80 g tej
- 16 g élesztő
- 2 g sütőpor
- 2 g só
- 200 g cukor
- 400 g darált dió
- 2 db citrom héja
- Fahéj és vanília
- 1000 g sárgabarack lekvár
- 200 g étcsoki
- 40 g vaj