Töltött káposzta
Elkészítés:
A savanyú káposztát - ha nagyon savanyú - hideg vízben átmossuk. A vöröshagymát a sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagyma felét, a fűszerpaprikát, a köményt és a babérlevelet. Kb. 1 dl vízzel felöntjük.
A káposztaleveleket kettévágjuk, a vastag erezetet kivágjuk. A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, a fokhagyma másik felével, ízesítjük és a káposztalevelekbe töltjük. A maradék húsból ping-pong labda méretű golyókat formázunk.
A pörköltalapba tesszük a savanyú káposzta felét, majd rá a töltelékeket, a húsgombócot és a kolbászt, végül befedjük a káposzta másik felével. Felöntjük a füstölt alaplével, és fedő alatt, lassú tűzön két órán át főzzük.
Tálaláskor a tányérra szedünk a savanyúkáposztából, ráhelyezünk egy töltött káposztát és egy húsgombócot. Tejföllel és friss csomborral tálaljuk.
Magyar Konyha
Amitől a szellem is jóllakik – Magyarország első számú gasztromagazinja.
- 1 kg savanyú káposzta
- 10 db savanyú káposzta levél
- 400 g darált sertéslapocka
- 1 szál füstölt kolbász darabolva
- 70 g sertészsír
- 100 g rizs félig párolva
- 2 db tojás
- 4 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
- 6 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 6 db babérlevél
- 3 ek fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- őrölt feketebors
- 2 l füstölt alaplé
- 300 g tejföl (25%)