Töltött káposzta

Ünnepi receptek
Töltött káposzta

Elkészítés:

A savanyú káposztát - ha nagyon savanyú - hideg vízben átmossuk. A vöröshagymát a sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagyma felét, a fűszerpaprikát, a köményt és a babérlevelet. Kb. 1 dl vízzel felöntjük.

A káposztaleveleket kettévágjuk, a vastag erezetet kivágjuk. A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, a fokhagyma másik felével, ízesítjük és a káposztalevelekbe töltjük. A maradék húsból ping-pong labda méretű golyókat formázunk.

A pörköltalapba tesszük a savanyú káposzta felét, majd rá a töltelékeket, a húsgombócot és a kolbászt, végül befedjük a káposzta másik felével. Felöntjük a füstölt alaplével, és fedő alatt, lassú tűzön két órán át főzzük.

Tálaláskor a tányérra szedünk a savanyúkáposztából, ráhelyezünk egy töltött káposztát és egy húsgombócot. Tejföllel és friss csomborral tálaljuk.

Magyar Konyha

Magyar Konyha

Amitől a szellem is jóllakik – Magyarország első számú gasztromagazinja.

Hozzávalók:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 db savanyú káposzta levél
  • 400 g darált sertéslapocka
  • 1 szál füstölt kolbász darabolva
  • 70 g sertészsír
  • 100 g rizs félig párolva
  • 2 db tojás
  • 4 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
  • 6 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 6 db babérlevél
  • 3 ek fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • őrölt feketebors
  • 2 l füstölt alaplé
  • 300 g tejföl (25%)