Mákos hókifli variációk

Ünnepi receptek
Mákos hókifli variációk

Elkészítés:

Szóró cukor 1.

2 db szárított vanília rudat összedarálunk 100 g cukorral.

Szóró cukor 2.

10 g liofilizált málna vagy eper vagy áfonya stb.* 100 g cukorral összedarálva.

A tojás kivételével a hozzávalókat határozottan összegyúrjuk, morzsás állapotig. Majd hozzáadjuk a hideg tojást a hűtőből, és készre gyúrjuk (éppen csak szépen összeálljon). Hideg felületen kézzel átgyúrjuk, és fél órát hűtőben letakarva pihentetjük. Ízlés szerint 20-25 g-os darabokra osztjuk, és kis kifliket formázunk belőle. 170°C-on 14-16 perc alatt készre sütjük (sütő függő) és azonnal leporcukrozzuk a kívánt szóróanyaggal.

Séf tanácsa:

A vaj legyen dolgozhatóan puha, de hideg. Érdemes legalább fél órával előbb kivenni a hűtőből. Arra kell ügyelni, hogy az ilyen típusú tészták nem kedvelik a túl meleget.

*Liofilizált gyümölcsöket szinte mindegyik bioboltban lehet vásárolni. A szóráshoz ízlés szerint lehet változtatni a mennyiséget belőle. Vigyázzunk, száraz, hűvös helyen kell tárolni!

Kolonics Zoltán

Kolonics Zoltán

Kolonics Zoltán feleségével, Varga Ágnessel Magyarország egyik leginnovatívabb, a francia stílusvonalat képviselő butikcukrászdájának tulajdonosa és egyben főcukrásza. Elhivatottságuk legendás, saját cukrászdájuk mindennapjai elképzelhetetlenek jelenlétük nélkül. Szenvedélyesen foglalkoztatja őket a magyar cukrászat jelene és jövője.

Hozzávalók:
  • 340 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 75 g darált mák
  • 1 db vanília rúd vagy 10 g vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja (finom apróra)
  • 50 g hideg tojás (kb. 1 db)
  • 2 g