Mákos hókifli variációk
Elkészítés:
2 db szárított vanília rudat összedarálunk 100 g cukorral.
10 g liofilizált málna vagy eper vagy áfonya stb.* 100 g cukorral összedarálva.
A tojás kivételével a hozzávalókat határozottan összegyúrjuk, morzsás állapotig. Majd hozzáadjuk a hideg tojást a hűtőből, és készre gyúrjuk (éppen csak szépen összeálljon). Hideg felületen kézzel átgyúrjuk, és fél órát hűtőben letakarva pihentetjük. Ízlés szerint 20-25 g-os darabokra osztjuk, és kis kifliket formázunk belőle. 170°C-on 14-16 perc alatt készre sütjük (sütő függő) és azonnal leporcukrozzuk a kívánt szóróanyaggal.
A vaj legyen dolgozhatóan puha, de hideg. Érdemes legalább fél órával előbb kivenni a hűtőből. Arra kell ügyelni, hogy az ilyen típusú tészták nem kedvelik a túl meleget.
*Liofilizált gyümölcsöket szinte mindegyik bioboltban lehet vásárolni. A szóráshoz ízlés szerint lehet változtatni a mennyiséget belőle. Vigyázzunk, száraz, hűvös helyen kell tárolni!
Kolonics Zoltán
Kolonics Zoltán feleségével, Varga Ágnessel Magyarország egyik leginnovatívabb, a francia stílusvonalat képviselő butikcukrászdájának tulajdonosa és egyben főcukrásza. Elhivatottságuk legendás, saját cukrászdájuk mindennapjai elképzelhetetlenek jelenlétük nélkül. Szenvedélyesen foglalkoztatja őket a magyar cukrászat jelene és jövője.
- 340 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 75 g darált mák
- 1 db vanília rúd vagy 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja (finom apróra)
- 50 g hideg tojás (kb. 1 db)
- 2 g só