Almás lencsefőzelék, sült csülök
Elkészítés:
Almás lencsefőzelék:
Egy lábosban olajat kezdünk hevíteni, amin megkaramellizáljuk a cukrot, majd, amikor megbarnult, hozzáadjuk és megdinszteljük a finomra vágott hagymát, és beletesszük a fokhagymát. Ezután beleöntjük az edénybe a jól megmosott lencsét, ráöntjük az alaplevet és hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet, a mustárt és a citromhéjat. Amikor a lencse megfőtt, a tejszínt, a tejfölt és a lisztet némi főzőlével elkeverjük, és behabarjuk vele a főzeléket. Végül serpenyőben kis vajat olvasztunk, amin átpörgetjük az almacikkeket a balzsamecettel. Ezt és a finomra vágott petrezselymet a kész főzelékhez adjuk, még egyet forralunk az ételen, majd tálaláskor narancshússal díszítjük.
Sült csülök:
Először 5%-os sóoldatot készítünk, amelyhez arányaiban egy liter vízhez 50 grammnyi sóra lesz szükségünk: a vizet felmelegítjük, hogy a só elolvadjon benne, majd hagyjuk az egészet kihűlni. Ebből annyit készítünk, amelyben elférnek a csülkök: az oldatot ráöntjük a kisebb méretű beck malaccsülkökre, amelyek egy éjszakán át pihennek az oldatban. Másnap a sóoldatot leöntjük, a csülköket áthelyezzük egy magasabb falú tepsibe úgy, hogy a kacsazsír teljesen ellephesse azokat. A zsírba beletesszük ízesítésként a fokhagymát és a babérlevelet, majd a csülköt sütőben 120 Celsius-fokon 3 óra alatt puhára elkészítjük. Végezetül a tökéletes élményért a sütőből kivett csülkök bőrét érdemes bevagdosni, majd egy fritőzben – ügyelve arra, hogy a fedő rajta legyen – ropogósra sütni.
Bíró Lajos
Bíró Lajosnál nem úgy történt, hogy már kisgyerek kora óta csakis szakács akart lenni. Annak ellenére, hogy szülei vendéglátósok és kereskedők voltak, csak 14 éves korában kezdett el érdeklődni a gasztronómia iránt. Sok éven keresztül dolgozott az Amerikai Nagykövetség konyháján, ahol megismerkedett az amerikai, francia és később a kínai konyhával is. Jelenleg budapesti éttermeiben találkozhatunk ételeivel.
Hozzávalók:
Almás lencsefőzelék:
- 50 ml olaj
- 20 g cukor karamellizálva
- 70 g finomra vágott hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g mosott lencse
- 600 ml alaplé/hús
- 4 db babérlevél
- 1 ek mustár
- 1 db citrom héja
- 315 g tejföl
- 200 ml tejszín
- 10 g liszt
- 4 ek balzsamecet
- 5 db alma cikkezve
- 2 cs finomra vágott zöldpetrezselyem
- Díszítés narancshússal
- 10 db beck malac csülök
- 3 liter kacsazsír
- 5%-os sóoldat
- 3 fej fokhagyma
- 4 db babérlevél