Flódni

Ünnepi receptek
Flódni

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ezután öt egyenlő részre osztjuk. Fóliába csomagolva minimum egy órát hűtőben pihentetjük. A mák töltelékhez a vizet, a fehérbort és a cukrot elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a mákot, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, és félretesszük hűlni. Következő lépésként a dió töltelékhez a vizet, a fehérbort és a cukrot elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a darált diót, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről és félrerakjuk hűlni. Ezután az almákat megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, és fahéjjal ízesítjük.
A tésztákat kistepsi (20 cm x 26 cm) méretűre nyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az egyik tésztalapot alulra helyezzük. Belesimítjuk a lehűtött mák tölteléket. Ráhelyezünk egy tésztaréteget, erre tesszük a dió tölteléket. Újabb tésztaréteget teszünk rá, majd belesimítjuk az almát. Az almára megint tésztát helyezünk, ezt megkenjük szilvalekvárral. A tetejére rakjuk az utolsó tésztaréteget. Megkenjük felvert tojással. 190 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és további 50 percig sütjük.

Rosenstein Tímea

Rosenstein Tímea

A sütés Rosenstein Tímea életében mindig jelen volt, kiskorában sokat segített édesanyjának a konyhában, majd később át is alakította az így megismert recepteket. Tímea jelenleg a férje és családja által vezetett étteremben készíti süteményeit. A Rosenstein család elhivatottságát, szakmaiságát és profizmusát érdemes figyelemmel kísérni, hiszen éttermük egyike azoknak a budapesti helyeknek, ahol sosem lehet csalódni. Kedvességük, kivételes konyhájuk messzi földön híres.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 500 g liszt
  • 300 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 cl fehérbor
A mák töltelékhez:
  • 250 g darált mák
  • 250 g cukor
  • 1 dl víz
  • 2 cl fehérbor
  • 50 g szilvalekvár
A dió töltelékhez:
  • 250 g darált dió
  • 150 g cukor
  • 1 dl víz
  • 2 cl fehérbor
Az alma töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 20 g cukor
  • fahéj
  • 350 g szilvalekvár
Kenéshez:
  • 1 tojás