Flódni
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ezután öt egyenlő részre osztjuk. Fóliába csomagolva minimum egy órát hűtőben pihentetjük. A mák töltelékhez a vizet, a fehérbort és a cukrot elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a mákot, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, és félretesszük hűlni. Következő lépésként a dió töltelékhez a vizet, a fehérbort és a cukrot elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a darált diót, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről és félrerakjuk hűlni. Ezután az almákat megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, és fahéjjal ízesítjük.
A tésztákat kistepsi (20 cm x 26 cm) méretűre nyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az egyik tésztalapot alulra helyezzük. Belesimítjuk a lehűtött mák tölteléket. Ráhelyezünk egy tésztaréteget, erre tesszük a dió tölteléket. Újabb tésztaréteget teszünk rá, majd belesimítjuk az almát. Az almára megint tésztát helyezünk, ezt megkenjük szilvalekvárral. A tetejére rakjuk az utolsó tésztaréteget. Megkenjük felvert tojással. 190 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és további 50 percig sütjük.
Rosenstein Tímea
A sütés Rosenstein Tímea életében mindig jelen volt, kiskorában sokat segített édesanyjának a konyhában, majd később át is alakította az így megismert recepteket. Tímea jelenleg a férje és családja által vezetett étteremben készíti süteményeit. A Rosenstein család elhivatottságát, szakmaiságát és profizmusát érdemes figyelemmel kísérni, hiszen éttermük egyike azoknak a budapesti helyeknek, ahol sosem lehet csalódni. Kedvességük, kivételes konyhájuk messzi földön híres.
- 500 g liszt
- 300 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 cl fehérbor
- 250 g darált mák
- 250 g cukor
- 1 dl víz
- 2 cl fehérbor
- 50 g szilvalekvár
- 250 g darált dió
- 150 g cukor
- 1 dl víz
- 2 cl fehérbor
- 1,5 kg alma
- 20 g cukor
- fahéj
- 350 g szilvalekvár
- 1 tojás