Bajai halászlé
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk: a kopoltyúkat, a hát- és hasuszonyokat levágjuk, a keserűfogat, a szemeket eltávolítjuk. A feldarabolt halat sózzuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Beletesszük egy fazékba, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a hagymát és a paradicsomot, és felrakjuk főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagy lángon, zubogva főzzük egy óra hosszat. A cseresznyepaprikát - ha szeretnénk bele, akkor - a forrástól számított fél óra elteltével tegyük hozzá. Egy óra elteltével levesszük a lángról és leszűrjük a levet.
A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót és tíz perc alatt fényes, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Minimum egy órát pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és gyufaszál alakúra vágjuk. Sós vízben kb. 6-8 perc alatt kifőzzük.
Tálaláskor a tányérba először egy halszeletet helyezünk, rámerjük a levest és hozzáadjuk a gyufatésztát. Erős zöldpaprikát kínálunk hozzá.
Magyar Konyha
Amitől a szellem is jóllakik – Magyarország első számú gasztromagazinja.
- 2 db ponty, (nagyjából 3 kg)
- 3,6 l víz (1,2 l víz /1 kg hal)
- 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 db paradicsom apró kockára vágva
- 2 db cseresznyepaprika (opcionális)
- 4 ek fűszerpaprika
- 1 ek só
- 100 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só