Bajai halászlé

Ünnepi receptek
Bajai halászlé

Elkészítés:

Halászlé:

A pontyot megtisztítjuk: a kopoltyúkat, a hát- és hasuszonyokat levágjuk, a keserűfogat, a szemeket eltávolítjuk. A feldarabolt halat sózzuk és 2-3 órát állni hagyjuk. Beletesszük egy fazékba, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a hagymát és a paradicsomot, és felrakjuk főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagy lángon, zubogva főzzük egy óra hosszat. A cseresznyepaprikát - ha szeretnénk bele, akkor - a forrástól számított fél óra elteltével tegyük hozzá. Egy óra elteltével levesszük a lángról és leszűrjük a levet.

Gyufatészta:

A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót és tíz perc alatt fényes, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Minimum egy órát pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és gyufaszál alakúra vágjuk. Sós vízben kb. 6-8 perc alatt kifőzzük.

Tálaláskor a tányérba először egy halszeletet helyezünk, rámerjük a levest és hozzáadjuk a gyufatésztát. Erős zöldpaprikát kínálunk hozzá.

Magyar Konyha

Magyar Konyha

Amitől a szellem is jóllakik – Magyarország első számú gasztromagazinja.

Hozzávalók:
Halászlé:
  • 2 db ponty, (nagyjából 3 kg)
  • 3,6 l víz (1,2 l víz /1 kg hal)
  • 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db paradicsom apró kockára vágva
  • 2 db cseresznyepaprika (opcionális)
  • 4 ek fűszerpaprika
  • 1 ek
Gyufatészta:
  • 100 g finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet